El equipo de OceanCats se ha coronado campeón del Talisker Whisky Atlantic Challenge 2022, reto apasionante que consistía en cruzar el Oceáno Atlántico a remo, desde La Gomera hasta Antigua (5000km, 35-40 días).
Han participado 43 equipos de 17 nacionalidades y 128 remeros y remeras, OceanCats es el único equipo catalan/español.
Nos hacen llegar una carta de agradecimiento y anécdotas, que compartimos aquí con vosotros:
«Benvolgudes i benvolguts,
En primer lloc agraïr-vos molt especialment la confiança que ens heu donat al llarg d’aquests 4 anys, gràcies a vosaltres podem dir que «HO HEM ACONSEGUIT!»
Com sabreu, durant la matinada del passat 13 de gener a les 00:11 hora local (05:30 UTC) vàrem creuar la línia de meta a Nelson’s Dockyard, Antigua i Barbuda (Carib), després de recórrer a rem 3000 milles nàutiques (5000 km) convertint-nos en el primer classificat de la competició anual de rem oceànic «TALISKER WHISKY ATLANTIC CHALLENGE», la prova de rem més dura del planeta. Varem sortir de l’illa canària de La Gomera el passat 12 de desembre de 2022, i hem passat 31 dies, 17 hores i 9 minuts en alta mar, sense assistència de cap mena, sense escales i amb l’única propulsió dels nostres rems.
La primera setmana fou molt dura perquè totes les embarcacions varen sortir amb molta força, però tot i així vàrem aconseguir situar-nos en el grup capdavanter, fins que el 21 de desembre durant la nit, un problema elèctric amb les bateries ens va deixar a les fosques i sense pilot automàtic; tot i això no vam perdre gaires milles i vam mantenir la posició. Uns dies més endavant, durant el Nadal, vàrem haver d’enfrontar un temporal amb onades de més de 8 metres i vents de 50 km/h, durant el qual un fort cop amb una onada va trencar l’orsa de l’embarcació.
Després de lluitar durant la primera meitat de la prova al grup capdavanter, quan van arribar a la meitat de l’Atlàntic, vàrem aprofitar fer fer-nos un bany en les càlides aigües atlàntiques i rentar el casc de l’embarcació dels petits moluscos que s’hi havien anat adherint i que li restaven velocitat al bot, i vam decidir fer cicles de tres remers (1 hora i 30 minuts amb dues persones remant i 30 minuts amb tres) per intentar trencar la competició, aconseguint-ho amb escreix fins al punt de treure més d’un dia d’avantatge al segon classificat, l’equip britànic This Way Up, que arribaria 30 hores més tard. Tancaria el podi l’equip compost per quatre germans (dues parelles de bessons) The Friendship. Aquesta victòria ens erigeix com el primer equip estatal d’alçar el trofeu The MacAskill Trophy.
Els darrers deu dies varen ser els més difícils en l’aspecte mental, ja que duiem més de 20 dies remant, anàvem líders però encara ens quedaven 1000 milles per arribar al Carib, i calia remar-les.
Al llarg del recorregut, hem pogut observar diversos grups de dofins, una balena que ens va acompanyar durant tota una tarda i fins i tot a l’última jornada, vàrem rebre l’envestida d’un tauró de més de 3 metres que per sort no va provocar cap dany irreparable a l’embarcació, permetent que l’equip tanqués l’aventura a dalt de tot del podi.Amb aquesta victòria culmina el projecte Ocean Cats, que ha tingut per objectiu traslladar a la societat la problemàtica que pateixen els nostres mars i oceans per l’excés de productes d’origen plàstic. Per la consecució d’aquest fi divulgatiu, l’equip hem realitzat xerrades divulgatives en escoles i centres que treballen amb diversitat funcional, hem participat d’un projecte científic liderat per la Universitat de Barcelona per realitzar mostrejos de microplàstics al Mediterrani i hem dut a terme reptes esportius «extrems», tant en travessies a rem de llarga distància com en aquesta regata internacional.
Us estarem eternament agraïts!
Sergi, Martí, Juanba i Quim»
- – – –
OceanCats se dedica a la observación del medio marino aprovechando su actividad principal que es el remo oceánico, recogiendo muestras mientras navegan.
El objetivo de OceanCats es sensibilizar a la sociedad sobre la necesidad de proteger los mares y océanos. En concreto dando a conocer la problemática actual de plásticos y microplásticos.
Sus canales de actuación son:
Escuelas oceánicas: Visitan centros educativos públicos y fundaciones que trabajan con personas con discapacidad intelectual y riesgo de exclusión social por tal de transmitir el mensaje con un material didáctico, entretenido y fresco.
Ciencia: Realizan muestreos científicos de microplásticos a lo largo del litoral de Palamós y en sus travesías, en colaboración con la Universidad de Barcelona, por tal de determinar el origen de la contaminación por microplásticos y encontrar una solución de raíz.
Deporte: Realizan retos deportivos y travesías de larga distancia por tal de atraer el interés de los medios de comunicación y así trasladar el mensaje de sensibilización a cuántas más personas sea posible.
Ha sido un honor colaborar con proyectos como OceanCats.
Aquí tenéis su página web: oceancats.org
También podéis seguirles en Instagram: instagram.com/oceancatsatlanticrowing